Prednosti led rasvjete


Zašto LED rasvjeta?

Suvremena LED rasvjeta u mogućnosti je odgovoriti svim zahtjevima rasvjetljenosti prostora bez obzira radi li se o stambenim prostorima, poslovnim zgradama ili javnoj rasvjeti.

  • dugotrajnost,
  • energetska učinkovitost,
  • mogućnost odabira temperature boje,
  • mogućnost regulacije svjetlosnog toka (tkz. inteligentna ravjeta)
  • i ekološka prihvatljivost
glavne su prednosti LED rasvjetnih tijela u odnosu na konvencionalnu (živina, fluo, metal-halidna...) rasvjetu.


LED rasvjeta kao energetski učinkovita rasvjeta? - primjer zamjene instalacije

Poznato je da LED rasvjeta, u usporedbi s na primjer halogenom rasvjetom, isti svjetlosni tok (lm) postiže s puno manjom snagom (W). Zamjenom postojeće rasvjete suvremenom LED rasvjetom smanjuje se instalirana snaga rasvjetnih tijela čime se direktno omogućuje smanjenje troškova za električnu energiju.


LED rasvjeta kao energetski učinkovita rasvjeta? - primjer zamjene instalacije

Zastarjela i ne ekološka rasvjetna tijela rasipaju svjetlost iznad horizonta i izazivaju svjetlosno onečišćenje. Javna LED rasvjeta, osim financijske isplativosti, doprinosi i očuvanju biološke raznolikosti i zaštiti noćnog neba.Suvremena LED rasvjeta ima osjetno duži radni vijek od konvencionalne rasvjete, ne sadrži štetne spojeve (živa, kadmij ...), ne emitira UV zrake, oslobađa osjetno manje toplinske energije, ne ugrožava insekte i druga živa bića aktivna noću te se na kraju radnog vijeka, može u potpunosti reciklirati.


LED rasvjeta ENERGY PLUS je energetski učinkovita i ekološki prihvatljiva LED rasvjeta

Vlastitim proizvodnim programom, inovacijama i primjenom najnovijih tehnoloških dostignuća,
ENERGY PLUS d.o.o. pruža rasvjetna rješenja za industrijske hale i skladišta, poslovne i upravne zgrade, trgovine i trgovačke centre, hotele, škole, bolnice i druge javne zgrade te javnu i cestovnu rasvjetu. Vrhunski timovi podrške klijentima i projektiranja rasvjete osiguravaju nalaženje optimalnog rješenja. Uostalom, to potvrđuju vrijedne reference iz Hrvatske i svijeta.

Do kraja otvoreno: a cijena?

Početna cijena trenutno zvuči kao najveći nedostatak instalacije LED rasvjete. Međutim, visoka početna cijena proizvoda se brzo nadoknadi kroz novčanu uštedu u potrošnji električne energije.
Ovisno o projektu, vrijeme povrata investicije za unutarnju LED rasvjetu je 8 – 18 mjeseci, a kod vanjske LED rasvjete očekivani povrat investicije je 2,5 do 3 godine.