LED svjetiljka

E+ HB380G

LED svjetiljka E+ HB380 G posebno je razvijena za potrebe skladištenja raznih poljoprivrednih proizvoda poput krumpira, luka i sličnih kultura.
Responsive image

Konvencionalno skladište krumpira mora biti hladno s odgovarajućom vlagom, temperaturom i osvjetljenjem. Odstupanja od idealnih uvjeta za skladištenje dovode do klijanja i zelenila gomolja krumpira, dehidracije ploda, pljesnivoće i toksičnosti (solanin) što ga čini neupotrebljivim za ljudsku prehranu. E+ HB380 G rješenje je za problem osvjetljenja skladišnih prostora.


Problem skladištenja krumpira

EU komisija zabranila je upotrebu sredstava protiv klijavosti gomolja na bazi klorprofama, na našem tržištu poznatijeg pod tvorničkim imenom Tuberite. Tuberite je inhibitor klica i herbicid koji se koristi u sprječavanju klijanja konzumnoga krumpira tijekom skladištenja.
8. listopada 2020. godine zadnji je rok potpune zabrane upotrebljavanja Tuberitea u skladištenju krumpira, do kada se sve postojeće količine trebaju potrošiti ili uništiti.

Idealni uvjeti skladištenja

Optimalna temperatura skladišnih prostora, između 3 i 5°C, sprječava klijanje i pojavu pretjerane slatkoće krumpira (prelazak škroba u šećer). Održavanje vlage (90-95%) sprječava dehidraciju gomolja i pojavu plijesni i gljivica. Upotreba zelenog svjetla u rasvjeti skladišnih prostora sprječava stvaranje solanina (alkaloid koji služi krumpiru za zaštitu od raznih štetnika) i klorofilikaciju (zelenilo gomolja). Osiguravanjem ovih uvjeta moguće je duže vrijeme zadržati svježinu, hrskavost te zdravstvenu ispravnost krumpira.

Rasvjeta skladišnih prostora

Problem dnevnog (bijelog) svjetla u skladišnim prostorima

Provedene studije i ispitivanja pri skladištenju krumpira pokazuju kako dnevno (bijelo) svjetlo bitno smanjuje kvalitetu krumpira. Bijelo svjetlo sastoji se od svjetlosnih valova širokog raspona. Pojedinačni spektri dokazano su važni za rast biljaka. Treba izdvojiti crvene i plave spektralne komponente koje su posebno fotoaktivne i potiču rast i razvoj biljaka. Kod krumpira, pri bijelom svjetlu nastaju klorofil i solanin. Klorofil čini krumpir zelenim, a solanin krumpiru služi kao toksin za odbacivanje raznih štetnika. Solanin u normalnim koncentracijama nije štetan za ljude, ali dužim skladištenjem pri dnevnom svjetlu koncetracija tog toksina povećava se sve do vrijednosti kad krumpir postaje toksičan i neprikladan za ljudsku prehranu.

E+HB380G    E+ HB380G

Rješenje

LED tehnologija u rasvjeti
Kontrola emitirane svjetlosti (boja svjetlosti, izboj..), male dimenzije, optika (leće za usmjeravanje snopa svjetlosti), visoka efikasnost te izuzetno dugi vijek trajanja bez potrebe za održavanjem, dovele su današnja LED rasvjetna tijela na prvo mjesto, ispred visokotlačnih fluo i izbojnih svjetiljki.

E+ HB380G

LED svjetiljka

U Odjelu razvoja, u ENERGY PLUS d.o.o., koristeći sve prednosti i mogućnosti LED rasvjete, razvijena je svjetiljka E+ HB380G koja radi u svjetlosnom spektru od 520 do 540nm koji ljudsko oko percipira kao zelenu boju. Zašto baš zelena boja svjetlosti?
Istraživanjima i pokusima u samim skladištima krumpira, dokazano je kako krumpir skladišten u prostorima bez dnevnog (bijelog) svjetla, a osvijetljen samo svjetlošću zelenog spektra, ne razvija stvaranje solanina u gomolju, kao ni zelene boje u kori ploda. Krumpir osvijetljen dnevnom svjetlošću već nakon 3-4 dana počinje s klijanjem, a istovremeno se povećava i koncentracija solanina u plodu.

E+HB380G    E+HB380G

U desetodnevnom testu skladištenja krumpira u prostorima osvijetljenim 24 sata na dan samo zelenim svjetlom iz LED svjetiljke E+ HB380G nije bilo pojave zelenila na kori, a ni povećanja koncentracije solanina.


Karakteristike E+ HB380G

Napajanje
 • Napon napajanja (V): AC 230V ±10%, 50Hz
 • Ukupna snaga (W): 95 ili 150

Svjetlosne karakteristike
 • Svjetlosni tok (lm): 13800 ili 21750
 • Efikasnost svjetiljke (lm/W): 145
 • Temperaturno područje rada: Od -25°C do +50°C

Mehaničke odlike
 • Masa (kg): <6
 • Dimenzije (mm): Ø=380 H=114
 • Priključni mrežni kabel: Finožični, 3 - žilni
 • Kućište svjetiljke: Tlačno lijevani aluminij

Preuzimanje dokumentacije

Uštede

Poznato je da LED rasvjeta, u usporedbi s na primjer halogenom rasvjetom, isti svjetlosni tok (lm) postiže s puno manjom snagom (W). Zamjenom postojeće rasvjete suvremenom LED rasvjetom smanjuje se instalirana snaga rasvjetnih tijela, čime se direktno omogućuje smanjenje troškova za električnu energiju. Kod ovakvih posebnih zahtjeva, kao što je rasvjeta u skladišnim prostorima za krumpir, konvencionalna rasvjeta za dobivanje zelenog snopa svjetlosti koristi razne premaze i boje na poklopcu svjetiljke, što značajno smanjuje svjetlosni tok žarulja.


E+HB380G    E+HB380G   E+HB380G

Suvremena LED rasvjeta u mogućnosti je odgovoriti svim zahtjevima rasvijetljenosti prostora. Podešenjem boje svjetlosti u rasponu zelenog spektra efikasno je riješena potreba zelenog snopa svjetla uz maksikalno iskorištenje svjetlosnog toka. Prelaskom na svjetiljke izvedene u LED tehnologiji može se postići ušteda i do 85%.

Kontakt

 • Odjel prodaje:

  Dario Salaj

  Stručni suradnik za svjetlotehniku i projekte

  Telefon: +385(42)404037
  Fax: +385(42)404045
  E-mail: prodaja@energyplus.hr

 • ENERGY PLUS - d.o.o.

  Adresa: Koprivnička 19, 42230 LUDBREG
  Telefon: +385(42)404040
  Fax: +385(42)404045
  E-mail: info@energyplus.hr